När man ska skriva en blogg är det också viktigt att ha med bilder, detta eftersom dessa fångar läsarnas intresse.

Därför gäller det att bilderna även har en hög kvalitet. Visserligen finns det sajter på nätet som erbjuder gratis bilder, men det de är inte unika och risken finns att dem har hamnat i andra bloggar och artiklar.

Därför är det bättre att ta sina egna bilder, vilket gör att just fotona i sin blogg är garanterat unika. Det är inte särskilt svårt att ta sina egna foton och funkar att göra med en mobil. Risken då är att kvaliteten inte blir den bästa, utan därför är det värt att investera i en systemkamera. Sedan bör du tänka på vissa saker innan bilderna tas, så här kommer några tips.

Ha koll på ljuset

Är ljuset bra så blir också bra foton, vilket innebär att när det är mörkare så blir det inte lika lätt att få bra bilder. Försök att se till att ta foto när det är dagsljus och fotograferas det inomhus kan motivet flyttas till ett fönster. I värsta fall går det alltid att använda lampor, men det blir inte lika bra bilder. Det perfekta ljuset sägs vara timmen innan det är dags för solen ska går ner – Golden Hour.  

Lär hur systemkameran fungerar

Oavsett vilken typ av kamera man använder, systemkamera eller mobilens kamera, så är det alltid bra att veta hur den fungerar. Det är perfekt att lära sig alla finesser som man sedan kan använda sig av när det är dags att ta ett foto. Bara för att man har en systemkamera innebär det inte att bilderna blir bra, speciellt när man inte vet hur kameran fungerar. Just med en systemkamera får fotografen ett flertal möjligheter att använda olika typer av inställningar och filter som passar för motivet och tillfället. Undvik att använda den inbyggda blixten, var aktiv och välja själv när blixten ska användas. Testa de olika manuella inställningarna som kameran har, vilket kan ge riktigt unika bilder.

Bakgrunden

Glöm inte bort att bakgrunden har en stor betydelse för om bilden blir bra eller inte. Är det en rörig bakgrund, kan det bli så att de som betraktar fotot tappar fokuset på motivet. Se till att motivet sticker ut, så ha en bakgrund som är diskret i en annan färg eller gör bakgrunden suddig. Sådana saker gör att betraktarens ögon hittar motivet lättare. Mörka bakgrunder lyfter fram motivet och dess färger får en bra kontrast.

Glöm inte bort bildbehandlingen

Glöm inte bort bildbehandlingen

När väl bilden är tagen, går det att förbättra fotot ytterligare via ett bildbehandlingsprogram. Det finns ett flertal bra program som är gratis och finns på nätet. Med ett program kan man leka och experimentera med bilderna, så som kontraster, mättnader och olika typer av filter. Ett tips är att tänka på att lagom faktiskt ger det bästa resultatet.

Lek med perspektiv

Något som många glömmer bort är att det går att leka med perspektivet motivet tas på. Testa hur det ser ut från sidan, nedifrån eller uppifrån. Placera motivet lite annorlunda, för det behöver faktiskt inte vara i centrum. Se bara till att motivet går eller tittar in mot centrum, för att få ett bra foto.

Back to Top