Man kan säga att ursprungliga målet i vloggar och bloggar är detsamma. Det skulle dock vara en liten överdrift.

Både blogg och vlogg handlar om att uttrycka sig offentligt, dela med sin kunskap med människor och helt enkelt presentera någon information som kan vara intressant för potentiella mottagare. Det finns dock några stora skillnader som gör att inte alla bloggare kan vara vloggare och inte alla vloggare kan vara bloggare. En av de viktigaste är att när det gäller vloggar, den presenterande behöver kunna arbeta med kamera. Det verkar inte så komplicerad, men det är inte enkelt att bete sig naturligt framför kamera och kunna behålla sin takt och bevisa att man faktiskt kan leverera intressant information.

Fördelar av blogg

Fördelar av blogg
Fördelar av blogg

Bloggar har en form av artiklar. Det gör att man kan fundera lite på ord man vill använda, retorik man vill införa och helt enkelt ha tid att korrigera och släppa ut texten. Det är något som gör att bloggare kan känna sig mycket behagligt och kan växa i sin egen takt. Alla vet att det tar tid att skriva ett inlägg på blogg, så det är inte något problem att vänta ett längre tag på nästa inläggen. Det att vara bloggare är mycket krävande när det gäller skriftliga formen. Man behöver ha god koll på grammatik, kunna uttrycka sig felfritt skriftligt och med enkla ord kunna leverera inlägg som är trevliga att läsa. Det är en talang som inte alla har och det ska man förstå innan man bestämmer sig för att bli bloggare. Man ska veta att denna marknad är väldigt stor och det finns massa nischer som fortfarande behöver att fyllas. Det låter säkert lovande och det är säkert en bra idé att starta blogg i en nisch men man ska kunna också marknadsföra den för att bli populär. Annat problem kan vara, att man behöver vara en mycket proffsig i ett givet ämne för att kunna leverera texter som andra proffs ska läsa och värdesätta.

Fördelar av vlogg

Vloggar är en form av innehåll som man tar upp med kamera. Det gör att man behöver vara mycket trevlig person som andra gillar tillbringa tid med för att lyckas i denna bransch. Innehållet i vloggar brukar vara mindre komplicerad och hellre fokuserar på underhållning. Vloggare som lyckats är väldigt starka karaktärer som inte är rädda för kritik. Det är en av krav som de måste uppfylla, då vlogging handlar om inspelning av sitt ansikte när man uttrycker sin åsikt på ett givet ämne. Det är enkelt att bli mycket väldigt starkt kritiserad som vloggare och man måste vara medveten över svårigheter som man säkert ska stå inför en dag. Vloggar kan man producera väldigt snabbt. Det gör att man kan mycket snabbt kommentera en sak som är på topp just nu och fånga in några mottagare. Själv om bloggare är väldigt goda, behöver de mycket mer tid att korrigera texten, läsa om den och skicka i väg. Man brukar inte förvänta utmärkt kvalitet på vloggar då deras grundläggande mål är att leverera intressant information så snart som möjligt.

Back to Top