Internet utvecklades genom att länka många mindre nätverk därav namnet. Men det tidiga Internet var textbaserat. För att titta på en bild tvingades man till exempel att ladda ner den. Detta gjorde det svårt att interagera i realtid med andra användare. Så när webben lanserade under 1993 var det ett stort steg framåt. Webbsidor integrerades text och bilder som i en papperstidning, Hyperlänkar gjorde det möjligt att gå direkt till den relevanta delen av ett dokument.

Första bloggplattformarna

1994 skapade studenten Justin Hall links.net medan han studerade vid Swarthmore College. Den fylldes med hyperlänkar till andra sidor på hans webbplats, vilket möjliggjorde mer intuitiv användning. Detta anses vara en av de allra första bloggarna. 1997 uppfann Jorn Barger termen “weblog” för sin Robot Wisdom-blogg. Ett år senare 1998 bloggade Jonathan Dube om orkanen Bonnie för tidningen Charlotte Observer. Detta var en första bloggning på en vanlig nyhet webbplats. I slutat av 1990-talet var det dataprogrammeraren Peter Merholz som förkortade “Weblog” till “blogg”. Online journalen Open Diary var den första plattformen som gjorde det möjligt för användare att läsa och kommentera varandras bloggar. Open Diary grundades 1998 av Bruce Ableson och representerade ett nytt, bekvämare sätt för bloggare och läsare att interagera som en gemenskap. LiveJournal, en av de mest kända av de tidiga plattformarna, skapades strax därefter av Brad Fitzpatrick.

Vid denna tidpunkt blev nya och kraftfulla plattformar snabbt tillgängliga. Den populära bloggplattformen WordPress startades 2003. Technorati, den första stora bloggsökmotorn, lanserades 2002. Audioblogger, den första stora podcasting tjänsten, grundades 2003. De första videobloggarna startade 2004 och flera månader senare den populära videodelning plattformen YouTube grundades. Twitter introducerade begreppet mikroblogg. I början kunde en tweet inlägg bara vara 140 tecken lång. Senare ökade längden till 280 tecken per inlägg i slutet av 2017.

Mer användarvänliga plattformar gjorde bloggning möjligt även för personer som inte var tekniskt kunniga. Detta ökade intresse för mediet. Plötsligt kunde alla med en dator och tillgång till internet själv publicera. År 2006 fanns det cirka 50 miljoner bloggar.  Och eftersom vem som helst kunde skriva en blogg fanns det inget slut på de ämnen som behandlas. Bloggen kan vara personliga konton om vardagen eller semesterresor. Eller så kan de fokusera på ett visst ämne som trädgårdsarbete eller diskutera de senaste tekniska prylarna. Bloggar som fokuserar på politik blev emellertid allt populärare med tiden. Politiska dissidenter kunde kringgå statliga medier och gå direkt till medborgarna och pläderar för reformer. Aktivister kunde till exempel ge sitt perspektiv på miljöfrågor.

Bloggning påverkade samhället

Bloggning påverkade samhället

Många har noterat demokratiseringen av informationsutbytet som är ett direkt resultat av bloggar och sociala medier. Det finns dock historiskt prejudikat. Under 1600 blev kaffe mer och mer populärt i europeiska länder. Man kunde sitta och dricka kaffe i de nyöppnade kaffehusen och diskutera alla möjliga saker. Små presstidningar skickades runt och innehållet diskuterades. Med tiden ledde dessa diskussioner till att människor krävde politiska reformer. Bloggning blev 2000-talets motsvarighet till 1700-talets kaffehus kultur. Nu kunde man sitta i sitt virtuella kaffehus och diskutera aktuella händelser. Bloggande spelade en roll i både arabiska våren och i Barack Obamas valseger.

Back to Top